Wednesday, 27 March 2013

The Society Of Cool #9 - Paul Weller

'The Society Of Cool', membentangkan tentang individu - individu yang membawa obor Mods, dan fesyen yang 'preppy', 'dandy' dan 'sharp' di serata dunia, dari tahun awal kelahirann Mods hingga ke masa kini. Aku akan menceritakan tentang personaliti, celebriti dan artis dan juga pakaian yang diperagakannya. Dan ini contoh bagaimana seorang lelaki maskulin sepatutnya berpakaian, pada pendapat aku.

PAUL WELLER

Paul Weller, seorang penyanyi, musician dan penulis lagu dan frontman sebuah band yang diberi nama The Jam (1976 -1982). Kemudiannya menubuhkan The Style Council (1983-1989). Pada 1991, dia kembali sebagai artis solo, dan masih menulis lagu sehingga kini. Dia juga merupakan ikon kepada Mods, kerana menjadi pencetus idea dan pergerakan Mods Revival, dan digelar sebagai The Modfather....

Pada gambar diatas ini, dia memperagakan '3 piece' suitnya yang berwarna biru Navy yang 'plain' ( atau mungkin tonic sebab kita boleh lihat shade pada bahagian bahunya dan badannya itu), tiga butang, 3 'ticket pocket'nya, dan poket di atas bersama 'pocket square' yang berwarna putih itu menampakan kontra pada warna biru.

Waistcoat yang sama warna (7 butang), kemeja putih dan tali leher berwarna biru. Pada seluarnya pula di gosok rapi dan akhir sekali adalah kasut 'Driver Shoes'nya... Driver Shoes sama rupanya dengan Loafers, yang membezakan kedua - dua kasut ini adalah tapaknya kerana Loafers mempunyai tapak yang tebal, manakala Driver Shoes agak nipis ( sesuai dipakai ketika memandu kenderaan). 

Ini adalah salah satu cara untuk berpakaian segak, casual dan tampak kemas...mungkin jarang kita nampak orang berpakaian sebegini di bandar metropolitan, tapi aku ternampak Nazim Othman dalam sebuah drama  (TV3) memakai 3 piece suit ini....memang padan dengannya....

Apa - apa pun janji ianya menepati citarasa lelaki sejati untuk berani tampil begini menunjukkan betapa maskulinnya mereka....... tidak dilupakan cermin mata Paul Weller ni, petak habis!!!!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...