Friday, 8 March 2013

The Society Of Cool #6 - Brian Jones

'The Society Of Cool', membentangkan tentang individu - individu yang membawa obor Mods, dan fesyen yang 'preppy', 'dandy' dan 'sharp' di serata dunia, dari tahun awal kelahirann Mods hingga ke masa kini. Aku akan menceritakan tentang personaliti, celebriti dan artis dan juga pakaian yang diperagakannya. Dan ini contoh bagaimana seorang lelaki maskulin sepatutnya berpakaian, pada pendapat aku.


Brian JonesBrian Jones adalah salah seorang anggota dari band The Rolling Stones, yang berasal dari Cheltenham, UK. Sebelum Rolling Stones, Brian mulakan langkah muziknya bersama band The Cheltone Six sebagai pemain klarinet, dan kemudiannya menyertai band The Ramrods. Dia kemudiannya bertemu dengan Mick Jagger dan Keith Richards, lalu menubuhkan The Rolling Stones pada tahun 1962.

Apa yang aku nak fokuskan dekat sini ialah suitnya yang double - breasted 6 butang, 3 poket,berwarna hitam, diselangi dengan 'stripe' warna putih dengan garisan yang berwarna merah sedikit, rupanya seakan - akan Boating Blazer, tetapi ia dikenakan dengan seluar yang matching, sama warna dan corak pada jaket. 

Seperti gambar di atas, dia melengkapkan Suitnya dengan baju putih berkolar besar dan tinggi kerana ia menutup leher sepenuhnya, dengan tali leher dan pocket square berwarna merah dan mempunyai corak 'polka dot' berwarna putih menyerlahkan lagi busana yang dipakai lelaki ini.

Kalau nak tengok 'full attire' suit ni, sila scroll ke bawah....dimana kita boleh lihat kasutnya. Bersesuaian dengan suit ini, dia memakai Chelsea Boots yang mempunyai tapak tumit yang tinggi (Cuban Heels), mungkin berwarna krim, dengan potongan seluar yang hujung kakinya diletakkan atas dari buku lali, menampakkan ke'macho'annya apabila berjalan ( tengok muka dia pun penuh confident, haha).

Penuh Gaya.  Anda Berani? Cubalah!

Akhir sekali yang paling penting dalam semua ni ialah rambutnya! Mop top, atau The Beatle Cut...pada masa itu sangat popular di kalangan remaja UK, tidak kira ahli politik, ahli perniagaan, model ternama, penyanyi juga pelakon banyak menggayakan rambut seperti ini.....astounding!
2 comments:

  1. perghhh memang smart pemakaian dia ni

    ReplyDelete
  2. Pemakaian yang kita xkan pernah akan jumpa lagi dalam zaman kini....sedih:(

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...